کارگو هوایی چیست؟
اگر برنامه ای برای صادرات یا ارسال بار بصورت کارگو هوایی دارید .اگر میخواهید برای عزیزانتان در کشوری دیگر، هدیه ای ارسال کنید. و یا حتی قصد حمل اسباب و اثاثیه منزل خود رو دارید!...
.
پیشنهاد میکنیم ابتدا این مقاله را مطالعه کنید.
امروزه در سراسر جهان برای انتقال بار از کارگو استفاده میشود. کشورهای مختلف برای کارگو تعاریف گوناگونی را ارائه کردهاند که میتواند معانی مختلفی داشته باشد. اما در صنعت حمل و نقل و بازرگانی، هر شرکت یا فردی بسته به حیطۀ فعالیتی خود از واژۀ کارگو تعبیر و برداشت خاصی دارد که در ادبیات تجاری آن به روشنی گفته شده است.
مدت خواندن مقاله ۳ دقیقه میباشد.
سرویس های کارگو هوایی:
بر اساس زیرساختهای توسعۀ کشورها، قوانین جاری در هر کشور و همچنین با توجه به نوع و ماهیت کالاها معمولاً میتوان به وسیلۀ حمل هوایی، دریایی، زمینی، و ریلی اقدام به ارسال محمولههای پستی نمود.
صادرات کالا
صادرات کالا را میتوان به دو صورت کلی “فریت مسافری” و فریت تجاری” تفکیک کرد.
فریت مسافری عبارت است از انتقال کالا و وسایل غیرتجاری به منظور بهره برداری شخصی.
فریت تجاری، یعنی ارسال کالا با اهداف تجاری و حضور در بازار جهانی یا بازاریابی محصول که معمولاً از طریق کانالهای قانونی و با نظارت گمرکها و در ازای صدور گواهینامههای لازم صورت میگیرد.
واردات کالا
واردات کالا یعنی انتقال کالاهای خریداری شده به وسیلۀ بازرگان یا وارد کننده از یک کشور خارجی و ورود آن به داخل کشور. واردات کالا مستلزم انجام تشریفات قانونی و دریافت مجوزهای لازم میباشد.
ترخیص کالا
ترخیص کالا یعنی فرآیند خروج کالا از گمرک کشور در ازای دریافت مجوزهای لازم؛ که با توجه به ماهیت کالا باید از نهادهای مرتبط گرفته شود. ترخیص هر نوع کالایی بسته به ارزش و حساسّیتی که دارد، مستلزم پرداخت عوارض گمرکی ترخیص کالا میباشد
ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی (ره):
سرویسهای پُست سریع (کوریر)
کوریر، یک سرویس یا خدمات پُست سریع است که معمولاً به وسیلۀ یک سازمان خصوصی ارائه میشود و طی آن، بستهها و نامههای ارسالی، از یک نقطه به نقطۀ دیگر منتقل میشوند. در این سرویس خدماتی، فرستنده برای ارسال بستۀ خود با کوریر سرویس، دو گزینه در پیش رو دارد:
اول: تحویل بسته در محل خود فرستنده
دوم: تحویل بسته در نزدیکترین نمایندگی کوریر سرویس
بسته بندی کالا
بسته بندی کالا، یکی از الزامات اساسی در هر نوع صنعت حمل و نقلی است که با هدف جلوگیری از آسیب رسیدن به کالا، وسیلۀ نقلیه (هواپیما، کشتی، قطار و غیره) و بارهای مجاور صورت میپذیرد و در چارچوب قوانین بین المللی حمل و نقل و تجارت از اهمیت و الزام بالایی برخوردار است.
پیکاپ تا گمرک های مبدا (تراک)
برای تکمیل زنجیرۀ ارسال کالا به کشور مقصد، نیاز به حضور بار در پایانههای گمرکی و مرزی است. یکی از سرویسهای زیر مجموعۀ کارگو سرویس حمل بار با استفاده از ماشینهای باری یا تراک به گمرکهای مورد نظر میباشد.
دریافت مجوزهای قانونی
صادرات و واردات کالا در چارچوب قوانین هر کشوری نیاز به دریافت مجوزهایی برای ورود یا خروج کالا از مبادی قانونی آن کشور دارد؛ که با توجه به ماهیت و حساسّیت کالای مورد نظر، مجوزهای خاصی مورد نظر است که از جملۀ آنها میتوان به گواهی مبداء، گواهی بهداشت، گواهی سلامت کالا و … اشاره کرد.
حمل و نقل هوایی بار
یکی از رایجترین روشهای بازرگانی و ارسال بار، استفاده از حمل و نقل هوایی به وسیله هواپیما میباشد که با توجه به ویژگیهای کالا میتواند بخشی از صادرات و واردات کالاهای هر کشور را به خود اختصاص دهد.
صادرات هوایی بار / واردات هوایی بار
صادرات هوایی و واردات هوایی، گزینههای متفاوتی هستند که با توجه به قوانین هر کشور و همچنین چارچوبهای قانونی خطوط هواپیمایی صورت میپذیرند. در مورد چارچوبها و الزامات قانونی حمل هوایی بار، میتوان به این موارد اشاره کرد: تمامی بارهایی که دارای ماهیت ویژه نباشد و ابعاد آنها محدود به ارتفاع ۱۶۰ سانتیمتر، در طول ۳ متر و عرض ۲ متر میباشند، قابلیت حمل به وسیلۀ هواپیما را دارند. مثل تجهیزات پزشکی، صنایع دستی، ادوات نمایشگاهی، لوازم الکترونیکی و …
کالاهایی که در گروه مواد فاسد شدنی قرار میگیرند نیز در اولوّیت ارسال به وسیلۀ هواپیما هستند. اقلام دارویی، مواد غذایی فاسد شدنی و برخی از تجهیزات پزشکی در زمرۀ این گروه کالایی قرار دارند.
برخی از کالاها دارای شرایط خاص به لحاظ ریسک بالا میباشند که این کالاها نیز معمولاً طبق قوانین بین المللی حمل و نقل هوایی منتقل میشوند. نکتۀ لازم به توجه این که این گروه کالایی پیش از اقدام برای حمل باید تأیید نمایندۀ رسمی شرکت هواپیمایی را داشته باشند؛ از جمله کالاهای خطرناک میتوان به کالاهای اشتعالزا، مواد رادیو اکتیو و مواد اولیۀ صنایع پتروشیمی اشاره کرد.
معمولاً کالاهای با ارزش با توجه به ماهیت و حساسیتی که به لحاظ ارزشی دارند، به وسیلۀ هواپیما جابجا میشوند. البته باید به این نکته توجه شود که این کالاها در صورت حمل با هواپیما حتماً باید بیمه شوند تا در صورت بروز مشکل از جمله مفقودی یا آسیب دیدن و یا هر نوع خسارت وارده به فیزیک کالا، مشمول دریافت خسارت از بیمه باشند. کالاهای عتیقه، طلا و جواهرات، وجوه نقد، تابلو فرشهای نفیس و اقلام موزهای در صدر کالاهای ارزشمند طبقهبندی میشوند.
کرایه حمل کالا
منظور از کرایه حمل کالا، مقدار هزینه ای است که به منظور حمل از گمرک مبداء تا مقصد پرداخت خواهد شد و فقط شامل هزینه بارنامه میشود که غالباً توسط فرستنده کالا در مبدا تسویه میگردد. توجه داشته باشید که تمامی هزینهها (از جمله هزینههای بارنامه و هزینههای جانبی) پیش از اجرای پروسه مشخص هستند و مشتری میتواند هزینههای تقریبی ارسال بار را در اختیار داشته باشد.
معمولاً هزینۀ بارنامه بر مبنای نرخ مصوب خطوط هواپیمایی و با توجه به وزن و ابعاد محموله محاسبه میشود.
معمولاً کرایه حمل بر اساس پارامترهای زیر محاسبه و در مبداء دریافت میشود
وزن بسته (مبتنی بر وزن دقیق بسته ضرب در ضریب اعلام شده از سوی ایرلاین و بر اساس گروه کالایی مورد نظر)
حجم بسته (که بر مبنای فضای اشغالی به وسیلۀ بسته محاسبه میشود و در نرخ شرکت حمل ضرب میشود)
هزینههای جانبی (بر اساس خدمات و سرویسهایی که فرستنده درخواست میکند)
خدمات جانبی حمل بار
در بخش خدمات جانبی حمل بار، میتوانیم به بسته بندی کالا در مبداء، حمل کالا تا محل انجام تشریفات گمرکی و استفاده از کارت بازرگانی در صورت نیاز برای ارسال و یا ترخیص بار، دریافت مجوزهای لازم برای ارسال یا ترخیص کالا و … اشاره کرد.
آژانس های فریت فوروارد یا آژانس های ویژه حمل و نقل
آژانسهای حمل و نقل یا فریت فورواردر که نمایندۀ رسمی شرکتهای هواپیمایی برای پذیرش بار و سرویسهای جانبی به مشتری هستند، با توجه به دورههای گذرانده شده و مجوزهای دریافتی از سازمانهای هواپیمایی هر کشور و مقامات مربوطه، و یا مجوزهای بینالمللی میتوانند اقدام به صدور بارنامه برای خطوط هواپیمایی متبوع خود نمایند.
این آژانسها با توجه به گرید و توانمندی که در اختیار دارند، میتوانند در حوزههای صادرات، واردات، پیک آپ، ترخیص کالا، بسته بندی، دریافت مجوزهای قانونی فعالیت نمایند.